Aikido

Shodokan aikido

Shodokan aikido on harjoitusjärjestelmä, jonka tarkoitus on tehdä aikidon harjoittelusta selkeärakenteista. Shodokan aikido sisältää perinteisen kata-harjoittelun lisäksi myös randoria (sparria) sekä shiaita (kilpailua).

Shodokan aikidossa järjestetään kilpailuja aina MM-tasolla asti.
Kilpaileminen ei kuitenkaan ole pakollista tai päämäärä vaan ainoastaan yksi tapa harjoitella aikidoa.
Shodokan aikidon järjestelmän kehitti judo- ja aikidomestari Kenji Tomiki.
Tomiki oli alun perin judon kehittäjän Jigoro Kanon oppilas, joka päätyi Kanon kehotuksesta aikidon kehittäjän Morihei Ueshiban oppiin. Aikidosta muodostuikin Tomikille suuri intohimo, ja hän uskoikin, että mikäli hän kehittää siitä selkeän järjestelmän, joka on helppo ymmärtää, on mahdollista levittää aikidoa helpommin ympäri maailmaa.
Tomiki ajatteli, että jos aikidoon sisällytetään kilpailua, se voisi saavuttaa judon kaltaisen suosion ja alkaa kiinnostaa enemmän mm. nuoria harjoittelijoita. Randoriharjoitus tuo myös täysin uuden näkökulman aikidon harjoitteluun, sillä tekniikan tekeminen vastustelevaan vastustajaan on täysin erilaista kun tehdä ns. kata-harjoittelua jossa molemmilla on ennalta sovittu rooli.

Tomiki keskittyi 17 tekniikkaan, jotka tunnettaan Shodokan aikidossa nimellä ”junanahon” tai ”randori no kata”.
Tämän lisäksi laji sisältää perinteisempää kata-harjoittelua (goshin no kata,) ja randori sekä kilpailu ovatkin vain muutama uusi tapa harjoitella aikidoa, mutta eivät kuitenkaan se tärkein asia.
Randori mahdollistaa myös aikidotekniikoiden ”testaamisen” käytännössä, kuin kataharjoittelu.
Randorissa ja etenkin kilpailutilanteessa luodaan tilanne, joka kuvastaa taistelukenttää, mikä taas opettaa mm. paineen alla toimimista. Nykyään onneksi voitto tai häviö osoitetaan pistelaskulla, toisin kuin muinoin samuraiden taistellessa, jolloin häviö tarkoitti käytännössä kuolemaa.

Shodokan Honbu perustettiin vuonna 1967 Osakaan, Japaniin ja se toimii lajin pääkouluna edelleen.
Shodokan aikidoliiton (SAF) päämiehenä toimii Kenji Tomikin suora oppilas Tetsuro Nariyama Shihan (9dan).

Aikido

Shodokan

Aikido

14 + 1 =

Juha-Matti Ahola

0406733671

juhis@juhamattiahola.fi